Sepang International Circuit

Sepang, Maleisië

Beschrijving | Onboard video | Quotes | Evenementen

Over dit circuit

Sepang International Circuit os een relatief nieuw circuit dat eind jaren negentig door de Duitser Hermann Tilke ontworpen werd. Het moderne 5,54 km lange circuit met een gemiddelde breedte van 16 meter is indrukwekkend door zijn grote tribune, de grandstands, die aan beide zijden een snel recht stuk hebben en de wagens er dus eigenlijk omheen rijden. Ook bij coureurs is het populair, en bovendien zeer veilig. Het circuit van Sepang ligt zo’n 50 kilometer ten zuiden van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

Rondjes met veel inhaalmogelijkheden

Inhaalmogelijkheden zijn er voldoende op de brede baan en ook het vele aantal uitdagende bochten zorgt ervoor dat het circuit geliefd is bij veel coureurs.

Een rondje begint met een lange doordraaier naar rechts, meteen gevolgd door een krappe hairpin naar links. Daarna volgt er een combinatie van rechte stukken, langzame knikken maar vooral ook veel snelle doordraaiers waar een goede balans in de auto essentieel is.

Aan het einde van het rondje krijgen de coureurs nog een lang recht stuk voorgeschoteld, dat nagenoeg parallel aan het rechte stuk op start/finish ligt, alvorens het rondje wordt afgesloten met een brede hairpin.

De combinatie van lange rechte stukken en de grote diversiteit aan bochten zorgt ervoor dat de teams in Maleisië een goede balans moeten zien te vinden tussen de juiste hoeveelheid downforce voor de bochten en voldoende topsnelheid op de rechte stukken.

Hoge luchtvochtigheid

Naast de vele technische gedeeltes op het circuit zelf, brengt ook het weer in Maleisië ieder jaar weer een extra grote uitdaging met zich mee voor de teams en coureurs. Vanwege de hoge temperaturen en de extreme luchtvochtigheid eist de GP van Maleisië net als die van Singapore extreem veel van de fitheid van de coureurs.

De warme temperaturen zijn ook van invloed op het gedrag van de banden, een effect dat dit jaar alleen nog maar zal worden vergroot vanwege het nieuwe asfalt op Sepang. Tel daar de altijd aanwezige kans op (extreme) regenval bij op, en een weekend vol vragen, uitdagingen en daarmee hopelijk ook de nodige verrassingen is het resultaat.


Onboard video


F1 coureurs over Sepang International Circuit

Het circuit van Sepang is een echt racecircuit, dat lekker vloeiend, breed en snel is. Dat ligt mij wel. Het is leuk om te rijden. In de tweede sector kun je het verschil maken, want dat is een technisch gedeelte, waar je slim moet rijden. Ook is het belangrijk met het Maleisische klimaat extra op je banden te letten, want die krijgen het enorm zwaar te verduren.

- Max Verstappen


F1 races

Datum Race Circuit Website